Zaterdagmorgen, 24 november 2018, rond 4.00 uur stond de wekker voor onze cameraman Reno. Net even voor 5.00 uur is hij vertrokken vanuit het pittoreske Zaandam naar Hoeven om zich samen te voegen met fotograaf Ed en vervolgens samen de weg te vervolgen naar Hengelsport “De Zeebaars” in Cadzand. Een lange rit van iets meer dan 3 uur. Rond 8.30 uur werden wij verwacht. Er was een regen voorspelling van 95% en de temperatuur zou niet verder als 4 graden boven het vriespunt stijgen. Eenmaal aangekomen was de winkel van Sjaak Verhage al behoorlijk afgeladen. Alhoewel we koffie voor onderweg hadden meegenomen was het aangeboden kopje koffie door Hengelsport “De Zeebaars” een welkome traktatie aangevuld met een heerlijke Zeeuwse Bolus. Aan de slag dan maar. We konden met onze auto dicht bij het strand komen zodat we de apparatuur direct voor het grijpen hadden. Terwijl Didier Laroy, Rob Punselie, Filip Galens en Danny Moeskops druk waren met uitladen en opbouwen konden wij onze apparatuur gereedmaken achterin de bus en was gesleep naar het strand onnodig. Gelukkig maar want het was niet echt lekker weer, regen hebben we niet gehad maar tot een uur of 10 was er een gevoelstemperatuur die onder het vriespunt lag en even opwarmen in de auto was af en toe wel even nodig. Dan blijkt maar weer dat het team van Sportvis Media de apparatuur heeft voor deze evenementen maar de kleding moeten wij het nog even over hebben.

Vele testmaterialen stonden klaar om uit te proberen

Laten we eerst even een korte voorstel ronde doen, er komen vele bekende namen voorbij uit de viswereld maar wie zijn zij en wat doen ze.

Sjaak Verhage

Sjaak Verhage, eigenaar van Hengelsport “De Zeebaars” in Cadzand en organisator van deze Casting Clinic.

Didier Laroy 

Eigenaar van groothandel ULTRACAST. Een bedrijf dat is geboren uit de passie voor topmaterialen in de hengelsport. ULTRACAST importeur en exclusief distributeur van verschillende merken waaronder Vercelli, Cinnetic, Turkana, HTO, ADC, Fonderia Roma, Tronixpro, HART, EVO3POD, Cox&Rawle, Fixonell en ReelX. Als voormalig Belgisch Kampioen Surfcasting met een PR van 263,39 meter behoort hij tot de absolute top en is dan ook een gewilde tester voor kwaliteits materialen. Danny Moeskops was ook de inspirator en leermeester van Didier!

Rob Punselie

 Allround top-wedstrijd zeevisser en hobbymatig caster. Vorig jaar nog deelnemer aan het WK strandvissen in Zuid-Afrika waarvan hij en zijn mede Oranje ploeggenoten terugkeerden met een zilveren plak. Tevens een graag gezien casting docent en Prostaffer voor Cinnetic.

Filip Galens

2-voudig Belgisch kampioen strandvissen en sinds mei 2016 Prostaffer voor het Spaanse Vercelli.

Danny Moeskops

“The Legend of Casting”,  als 14-voudig wereldkampioen casting behoeft deze persoon geen verder betoog. 285,43 meter is het wereldrecord casting en staat al vele jaren op naam van Danny.

Veiligheid staat voorop.

Zoals bij ieder evenement is een introductie en korte uitleg noodzakelijk. Doel, veiligheid en noodzakelijke attributen werden besproken. Didier als eerste aan het woord en vervolgens nam Danny het over. Een werpvinger is een noodzakelijk kwaad: bescherm jezelf want een ongelukje is snel gebeurt! Ook de omstanders worden in de gaten gehouden en hoewel een fotograaf zich vaak in de “danger-zone” bevindt werd mij toch vriendelijk verzocht wat meer ruimte te geven. Dat we niet te maken hebben met de eerste de beste bewijzen de werprecords die de heren hebben…

Na de briefing verplaatste ieder zich naar de waterlijn om onder supervisie van Danny de werptechnieken te gaan verbeteren. Nadat ieder aan de beurt was geweest Nam Rob Punselie een groep apart om een stuk verderop te gaan oefenen. Zo kon iedereen genoeg worpen maken en hoefde niet lang te wachten op de volgende worp. Continu correctie van houding en werptechniek waren aan de orde waardoor ieder langzamerhand verder ging werpen.

Het was een komen en gaan van enthousiastelingen, waaronder ook Cor Juffermans! Rond de 30 mannen trotseerden de kou om de werpafstand te verbeteren en dat lukte aardig zoals ik kon zien.

Het mooiste moment van de dag was de komst van Laurens van Engelenhoven die met zijn vader helemaal vanuit Opheusden was gekomen om zijn werptechniek te verbeteren. Als eerste kreeg Danny de eer om Laurens onder handen te nemen maar later kreeg deze privéles van Didier, dit bewijst maar weer dat kinderen zelfs de sterkste mannenharten breken.

Na de clinic kreeg Laurens van zijn vader zijn eerste Cinnetic Panther SD Surf 360 stok. Hengelsport “De Zeebaars” had echter een dag eerder zijn laatste voorradig hengeltje van dat type verkocht maar gelukkig wilde Rob Punselie zijn eigen hengel afstaan aan de jonge kampioen en kon Laurens toch met zijn droom huiswaarts.

Laurens van Engelenhoven (midden)met zijn nieuwe aanwinst samen met Rob Punselie (links) en Danny Moeskops (rechts).

Wie de werptechnieken onder de knie krijgt en bereid is om veel te oefenen kan in korte tijd makkelijk 160 meter en meer gooien. Het hoeft geen verdere uitleg dat als je ver kunt gooien je ook dicht kunt vissen maar omgekeerd werkt niet!

Wie z’n werptechnieken wil verbeteren kan in Nederland terecht bij de Dutch Surfcasting Federation en in België bij Surfcast Flanders, dit is trouwens de eigen castingclub van wereldkampioen Danny Moeskops. (www.surfcastingflanders.be)

Het was een geweldige dag waarbij iedere deelnemer zijn werpafstand heeft kunnen vergroten. Organisator en lesgevers danken alle deelnemers, op naar de volgende!

Een korte film van deze dag

Een impressie van de gemaakte foto’s