Vissen in frankrijk

Het is weer een tijdje geleden maar toch wil ik jullie mijn visser frustratie niet onthouden.

Het is Juni 2018 en zijn gearriveerd in het plaatsje Rosans. Een typisch frans dorpje waar je al je nek breekt over de gaten, kuilen en opstapjes op de openbare weg. Maar ach wij zijn in Frankrijk dus het hoort erbij. Zonnetje schijnt  heerlijk, iets wat dit jaar dus in het voorjaar bijzonder was. Tot aan onze komst heeft het in het oosten van Frankrijk flink geregend en dat zie je. Kleine beekjes zijn riviertjes geworden, kleine riviertjes zijn kolkende riviertjes geworden. Al met al genoeg viswater.

Zo gebeurt het ook dat wij met het heerlijke weer heerlijk aan een riviertje gaan zitten. Stoelen, koelbox, drone en visspullen gaan uiteraard mee. Ik kan toch niet stil zitten aan de waterkant en krijg gelijk de drang om het water te inspecteren op een potentiële vis die het water uit getrokken wil worden. Een heerlijk riviertje met mooie stukken van stromend en rustige plekken. Al gauw zie ik mijn bbq maaltijd al zwemmen. Een mooie beekforel van een leuk formaat, al gauw zie ik er meerdere liggen op de rustige diepe stukken. Ik besluit mijn spinhengel op te tuigen en voorzien van in mijn ogen 1 van de betere stukje kunstaas de Slamo Hornet. Met de zon in de rug, op zoek naar forel. Al gauw zie ik weer enkele zwemmen en probeer de Hornet stroomopwaarts langs de grote rotsen te laten afglijden. De in mijn ogen mooie actie in de Salmo is perfect, Forel komt omhoog en…….. duikt weer naar de bodem. Ander kleurtje misschien? Dus i.p.v. Geel over naar groen en ja hoor ….. zelfde verhaal de forel komt er op af en zwemt weer doodleuk naar de bodem.

De frustratie neemt toe, weer een ander stukje kunstaas eraan. Helaas kon ik die dag de vis niet verleiden tot toehappen. Nu gaan wij niet iedere dag lekker aan het water zitten, dus enkele dagen later weer naar deze plek. Dit keer had ik besloten om de rivier op te lopen. Een schitterend stukje lopen met mooie plekjes maar spotte niks . Maar op een gegeven moment in een bocht met hoge rotsen een schitterend stukje water. Mooie stromingen en kolken, perfecte plek voor de Forel. Mijn hengel weer in de aanslag met de gele Hornet er aan. Perfecte worp en draai langzaam iets tegen de stroom in naar binnen en ….. ja hoor een klap op de Salmo, zie de Forel eraan zitten. Voorzichtig drillend haal ik hem naar boven en zo 2 mtr voor mijn neus, pats weer weg een loser dus. Maar ik wist dat ik toch op de juiste manier bezig was. Locatie was verstoord dus besloot toch weer terug te lopen. Onder het teruglopen nadenkend wat mijn volgende stap zal zijn.

Aangekomen bij de spullen besloot ik een dobber montage te gebruiken, klein haakje en daaraan soort mini kreeftje die je vaak vind onder de stenen langs de water kant. Hiermee heb ik veel actie gezien maar eigenlijk alleen van kleine forelletjes. Dit werd niks dus. Op zoek naar iets groters, sprinkhaan werd mijn volgende stukje aas wat er aan ging. Inderdaad de forel komt er op af maar daar bleef het ook bij. Het enige wat ik nog zag was net of de Forel vlak voor het aas zijn neus optrok en riep nanananananah. Met andere woorden ik raakte gefrustreerd, probeerde van alles. Leon Oort en Marcel Moss geappt met wat ik nog meer kon proberen. Ik wist dat ik echt wel goed bezig was maar kreeg het niet voor elkaar om de dagen daarna de vis te strikken.  Buldo dobber met lange haaklijn, kunstaas, gewone dobbermontage, blinkers, kreeftjes, sprinkhaan, vlinders van alles geprobeerd maar niks werkte.

Veel vaker kon ik trouwens niet proberen aangezien deze plek ook voor de plaatselijke bevolking de plek is om af te koelen. Gefrustreerd en toch ook weer voldaan iedere keer weer terug naar ons verblijf. Daar wachtte de fles wijn weer op onze thuiskomst om toch ook te genieten van de vakantie.

Voor de liefhebber hier een paar shots vanuit de lucht van een mooi stukje water in frankrijk.

Volgend jaar maar weer.

Auteur: R. Dijk

© Sportvis Media