vis (de; m; meervoud: vissen)

1 koudbloedig gewerveld dier dat in het water leeft, door kieuwen ademt en zich door eieren voortplant: zo gezond als een vis kerngezond; zich als een vis in het water voelen het erg naar zijn zin hebben; als een vis op het droge machteloos
Vissen (WW) (viste, heeft gevist)
1 vis (proberen te) vangen: op haring vissen
2 boven water brengen: parels vissen
3 achter iets proberen te komen: naar iets vissen

Dus je wilt weer gaan beginnen met vissen. Of er voor het eerst, want nog nooit gedaan.

Google vertelt je van alles, maar je schrikt een beetje van wat je schijnt te moeten kunnen, je schijnt te moeten kopen en hebben. Daarbij zie je mannen vissen vangen waar Jacques Cousteau nog voor omzwom. De vissers die ooit nog, vroeger, visten herkennen weinig van wat ze toen deden. Dropshot? Braid? Offset haken? Nieuwe vissers haken af omdat het allemaal zo onbereikbaar lijkt.

Ik begon zo, anderhalf jaar geleden, weer met vissen. Vissen was een grote jeugdliefde die ik 3,5 decennia uit het oog verloren was, en ik wist zeker dat ik het nog kon. Baarsvissen was wat ik als jongen geweldig vond, want het risico van vangst was groot. Aantallen! Mijn jongste zoon had me ooit al verteld over dropshotten en het daarmee vangen van baars. Beslissing genomen, Wim ging op dropshotten! Hengel lichter dan een pakje boterhamworst, molen formaat Playmobil, lijn (braid, gevlochten, later uitleg!) en fluorocarbon. (Wat? Fluorocarbon! Je weet wel!) En dropshothaken en een bami-bak wormen (want ik begon in het gesloten seizoen).

Google vertelt je van alles, maar je schrikt een beetje van wat allemaal. In de winkel waar je je ‘gear’ (opletten, je jargon moet je ook upgraden) koopt vertelt een doorgewinterde snoekbaarsvisser die helemaal niets met dropshot heeft, snel hoe je je onderlijn van dat fluorocarbon aan dat gevlochten spul knoopt en daar schudde je, om niet al te dom over te komen, snel ‘Ja,ja!’ op de melding ‘Duidelijk toch?’. Zo ook hoe je een dropshothaak correct monteert.

Google vertelt je van alles, maar je verbaast je over het (veranderde) jargon. ‘Tuigje’ heet ‘rig’, en als je alles bij elkaar hebt geGoogled is je ‘set up’ klaar. Nu vissen vangen. Hierover in latere stukjes.
Herkenbaar? De ontkenners geloof ik niet.

Met dit als startpunt wil ik graag schrijven over het starten met vissen, leren, fouten maken en het vangen van vissen. Laten zien dat volharden werkt en het inderdaad klopt wat men zegt; ‘Ga lekker vissen, is goed voor je! Nu, stukken verder in kennis en met kilo’s aan fouten in mijn bagage, wil ik graag overbrengen dat je stap voor stap kan doorgronden dat vissen geen rocket science is, maar vooral iets dat als je eenmaal om bent, zoveel plezier geeft.
Toegegeven, het kan uit de hand lopen. Ook daarover later.

Auteur: Wim Buschman
Team Sportvis Media