Heeft u zich ooit weleens afgevraagd waarom iemand nu eigenlijk gaat vissen?
En dan heb ik het natuurlijk over de sportvisser die uren aan de waterkant of in de boot kan gaan zitten wachten totdat er een visje aan het aas loopt te knabbelen. We laten de “panvisser” even in het midden want deze gaat uiteindelijk met een doel op pad. Deze “jager” presenteert met trots zijn eigen catch bij het avondeten en denkt zo onder de huishoudelijke taken uit te komen. Hij is tenslotte heel de dag van huis geweest om een “kleine versnapering” aan de avondmaaltijd toe te voegen.
De sportvisser is een ander verhaal, vroeg in de morgen staat deze naast zijn bed om zich naar de waterkant te verplaatsen. Daar kan hij uren voor zich uit zitten staren naar een dobber of een ander verklikker systeem. Zoals in het verleden, de visser met een bamboestokje en een paar boterhammen naar de waterkant vertrok of hij die een werphengel had met aan de lijn wat palinghaken voor wormen en een stuk zelf gegoten lood, is het allang niet meer. De sportvisser van tegenwoordig dient uitgerust te zijn met alles erop en eraan. Dus alleen met een hengel en koffer zijn we niet klaar. Er zijn vele soorten hengels te koop en we hebben er wel een stuk of 10 nodig want we vissen uiteindelijk toch maar met 1 of 2.
Ook hebben we camouflagekleding nodig met bijbehorend hoofddeksel en dan gaan we natuurlijk niet voor het goedkoopste. Er zijn allerlei merken en uiteraard is de duurste de beste want je vismaten dragen deze kleding ook en je kunt natuurlijk niet onderdoen. In deze kledinglijn is ook een regen- en wintervariant te vinden en ook dat hebben we allemaal nodig.
Mocht u nou denken dat vissen een goedkope hobby is dan zit u er helemaal naast. Ooit weleens een viswinkel bezocht? Daar vind je van alles en ook dat hebben we allemaal nodig want het is tenslotte te koop en naar alle waarschijnlijkheid al in het bezit van je vismaten. Het belangrijkste mogen we zeker niet vergeten. Je mag dan wel volledig op het weer gekleed zijn maar in de zon, of erger nog, in de regen zitten is uit den boze. We hebben een parasol of tent nodig waar je onder kan zitten. Afijn, zoals u ziet is vissen helemaal geen goedkope hobby en naar alle waarschijnlijkheid ziet het ernaar uit dat er in de toekomst een soort leasemaatschappij nodig is om alle materialen te bekostigen.
De hele uitrusting gaat dan ook in bijbehorende koffers en tassen mee. Het is tenslotte een sport en dan dien je ook alles in een soort volgwagen bij je te hebben. Tegenwoordig zijn er trolleys en kruiwagens om alles naar de waterkant te slepen en vergis uzelf niet, het is geen overbodige luxe om zo’n ding te bezitten.
De sportvisser op witvis is de meest stille van allemaal. Deze verschijnt in de vroege ochtenduren met zijn koffer, welke gelijk als bank dient, aan de waterkant. Hij kan daar dan uren naar zijn dobbertje zitten staren. Aan zijn koffer zit vaak ook een hengelsteun want zoals een echte sportman betaamd gaan we de hengel niet de hele dag vasthouden. Sportvissen doe je tenslotte voor je rust. Net zo geruisloos als gekomen, is hij ook weer verdwenen.
Ook is er de roofvisser en deze vist zowel vanaf de waterkant als uit de boot. Met een spinhengel en wat kunstaas staat deze dan een geruime tijd vanaf de kant te werpen om het kunstaas vervolgens weer in te halen. Deze sportvisser kan hier zo uren achter elkaar mee bezig zijn en wisselt voortdurend van positie. Ook wordt het kunstaas regelmatig gewisseld.
Vanaf de boot heet het “trollen”. Er worden 2 tot 4 hengels uitgegooid en in een hengelsteun geplaatst terwijl de boot zich voortschrijdt met zo’n 5 a 6 km per uur. Regelmatig dienen de hengels te worden ingehaald om het kroos te verwijderen. Bij een aanbeet ontstaat er een “lichte paniek” aanval en worden alle hengels krampachtig opgedraaid om dan geleidelijk de vis te kunnen “drillen”. Eenmaal aan boord worden de mobiele telefoons of camera’s tevoorschijn getoverd om eens mooi te poseren met deze vis. Het kunstaas dien je even in het beestje zijn lip te laten hangen, dit is mooier voor de foto. De truc is dan om de vis zo ver mogelijk van je af richting de camera te duwen, dan lijkt hij groter. Ook dien je zijdelings ergens een puntje van de onthaakmat in beeld te hebben want de foto’s moeten op Facebook en het is natuurlijk uit den boze om de vis te beschadigen. Die haak door zijn lip of oog vergeten we hierbij even want dit hoort erbij. Mocht je nou echt de onthaakmat vergeten zijn, post dan de foto’s beter niet want je wilt geen commentaar. Nadat al deze handelingen zijn gedaan, de sportvisser doet aan “catch & release”, mag de vis weer terug in het water. We dienen hem dan even aan de staart vast te houden tot het beestje weer genoeg lucht heeft om de vrijheid tegemoet te gaan, hij was tenslotte bijna gestikt. De vis zelf vindt dit niet erg want hij krijgt een ereplaatsje op de social media.
De “karper visser” onder de sportvissers is de ergste van allen. De karpervisser gaat van maandag tot donderdag op pad om te gaan voorvoeren. Dit moet in alle stilte gebeuren dus gaat hij als een soort van “sluipschutter” naar de waterkant waarbij hij regelmatig om zich heen kijkt of hij niet is gespot. Hij moet zien te voorkomen dat er het komende weekend geen andere visser op zijn stekje zit waardoor al zijn werk voor niets is geweest.
Verder begint hij donderdags voor dat weekend al te pakken om te kunnen gaan vissen. Tent, bed, stoel, kookgerei, afijn het hele huishouden gaat mee, als het ware een complete verhuizing. Het allerbelangrijkste voor zo’n weekend is het bier want zonder kun je niet lekker achterover hangen in je luie stoel. Ook belangrijk om mee te nemen is een voerboot.
Dit is echt een essentieel onderdeel want werpen doet de karpervisser tegenwoordig niet meer en zou ook niet lukken met zoveel bier achter de kiezen. De voerboot is een leuk stukje speelgoed waarmee deze visser de hele week speelt, van maandag tot zondag. Het mooiste is wanneer de voerboot een remote fishfinder heeft. Met waypoints wordt dan de voerplek gemerkt want 50 meter uit de kant is erg moeilijk te vinden, zeker na een krat bier.
Dan moet alles uitgepakt worden en opgebouwd. Er wordt dan zaterdag en zondag gevist. Zo is de karper visser de gehele week met zijn hobby bezig. Bij deze vorm van vissen kunnen we ons afvragen wat nu eigenlijk het belangrijkste is. Het zuipen of het vissen. Laten we ervan uitgaan dat het gezellig samenzijn en de vlucht uit de realiteit het belangrijkste is.
Auteur: E.S. Touwen
© Sportvis Media