
Waarom en wie zit erachter,

Eerder dit jaar, op de Visma 2018, heb ik een hengeltje gekocht voor mijn vrouw, lichtgewicht, roze en extreem sterk werd mij verteld. Het was de “Weebass Extreme” en als ze dan een visje aan de haak zou krijgen wist ik tenminste zeker dat de hengel het zou houden. Eerder had ik andere hengels maar helaas zijn enkele daarvan al gebroken. Ondanks dat de hengel aan mijn vrouw toebehoort, moest ik natuurlijk zelf wel even testen. Het resultaat van een dag, de hengel bleek een perfect instrument voor mijn doel en ik verkoos deze dan ook boven mijn eigen schare aan hengels om mee te gaan vissen op heilbot.
Toch eens de moeite waard om een kijkje te gaan nemen achter de schermen bij “Weebass Benelux-Europe” in Zeewolde. Een afspraak was snel gemaakt met Siu de Moor en Jasmijn van Hulsen, de drijvende krachten achter het merk.
Ondanks onze prille start en het kleinschalig aantal volgers op onze facebook groep “Sportvis Media” werd ik zeer professioneel en vooral heel hartelijk ontvangen in Zeewolde alwaar Siu al in de deuropening op mij stond te wachten. Zelfs een lunch werd mij aangeboden en dat was zeker een welkome verrassing want het bleek een zeer gezellige en lange dag te worden.
Laten we eens beginnen met een korte biografie van Siu en Jasmijn.
Siu de Moor:
Op 17 december 1971 zag Siu het levenslicht in zijn geboorteplaats Busan te Zuid-Korea. Op 6-jarige leeftijd is Siu geadopteerd, samen met een jongere broer, bij het gezin “de Moor” welke op dat moment woonachtig waren in Leeuwarden. Siu zelf heeft nog 2 andere broers doch deze zijn nog steeds woonachtig in Zuid-Korea. Regelmatig heeft Siu contact met hen en bezoekt ze ook in Zuid-Korea, een uitgelezen kans om ook daar even een hengeltje uit te werpen.
Vader de Moor viste erg graag maar een vader hoort ook, bij tijd en wijle, op zijn kinderen te passen. Hier is de “passie voor het vissen” geboren want Siu ging regelmatig mee en hieruit is de kleine zeevisser ontsproten. Naast het vissen wilde Siu zich graag in Kungfu bekwamen en om daar iets in te bereiken moet je echt op jonge leeftijd beginnen en dat hij getraind heeft bewijzen zijn latere “skills”.
Jasmijn van Hulsen:
Jasmijn zag op 20 februari 1983 het levenslicht in haar geboorteplaats Leeuwarden. Vanwege een ouderlijke scheiding, Jasmijn was toen pas anderhalf jaar, is ze opgegroeid in een gezinssituatie met haar moeder en een 2 jaar oudere zus. In die tijd was Jasmijn een heel verlegen meisje en bleef het liefste op de achtergrond. Pas veel later bleek dat het een zeer pientere vrouw is met uitzonderlijke marketing tactieken, dat blijkt wel uit haar acties waar ik later op terug zal komen.
In 1999 is de Sportschool “Siulong Kungfu School” geopend in Leeuwarden, hier werden Fitness en vechtsporten beoefend waaronder Kungfu en Thai Chi. Siu doceerde Kungfu samen met andere docenten die voor de vechtsporten en Fitness waren aangetrokken. Rond 2002 kreeg Jasmijn interesse in de vechtsport Wushu/Kungfu en kwam zodoende met Siu in contact. Ergens in 2007 sprong de vonk over tussen Siu en Jasmijn, inmiddels ouders van 2 zeer leuke jongens. In 2009 is Siu gestopt met de sportschool.
Vaak zie ik de term “Wushu Kungfu” voorbijkomen wat niet geheel correct is en daarom heb ik wat research gedaan en wat blijkt, het zijn 2 losse termen die eigenlijk niet samen gebruikt kunnen worden. Vandaar een klein stukje over Kungfu en Wushu.
De term Kungfu (“Gong Fu” in het Chinees) wordt nogal eens vergeleken met Wushu doch dit is niet geheel waar. Daar waar Kungfu staat voor hoge vaardigheid, intense concentratie en toewijding en voornamelijk een verzamelnaam is voor de traditionele Chinese krijgskunst en gebaseerd op de verdediging, is Wushu eigenlijk een “militaire vaardigheid” ook gebaseerd op de verdediging. Wushu is vanuit het “Mandarijn”, in het Chinees “Guanhua” en door 850 miljoen mensen de meest gesproken taal ter wereld, de correcte verzamelnaam voor alle stijlen in de krijgskunst, ook wordt de term “Wushu” in China gebruikt om de, in de jaren 50 door de communistische regering, sport aan te duiden. Hier worden bewegingen uit de traditionele stijlen gecombineerd met acrobatiek, turnen en elementen uit de Chinese Opera. De nadruk van deze sport ligt bij de ontwikkeling van vaardigheid in het bewegen, dit in tegenstelling tot zelfverdediging.
Vanaf 2009 is Siu bondscoach en trainer geworden van het Nederlandse Wushu team en is zijn eigen Wushu team fulltime gaan trainen met als doel een olympische erkenning en deelname aan de olympische toernooien. Er waren toen 2 gevestigde trainingscentra, in Leeuwarden en Den Haag. De erkenning is er gekomen maar de deelname aan toernooien is helaas uitgebleven. Dit heeft hem de beslissing doen nemen te stoppen met het behalen van dit doel.

Eigenlijk wel een leuke combinatie, de geconcentreerde vorm van Wushu en daarnaast de “zen” tijdens het vissen, waar later ook Jasmijn aan deelnam. In de eerste instantie wilde Jasmijn mee en genoot dan van de rust en verdiepte zichzelf in een boek, totdat ze zelf een keer de hengel in handen kreeg. Terwijl ze vast zat, deden de wildste verhalen in haar hoofd de ronde, ze had tenslotte nog geen “kaas gegeten” van het vissen op zich. Dat was het moment dat ook zij verknocht raakte aan deze verslavende drug genaamd “vangst adrenaline”. De rust aan de waterkant, de “run” en de bijbehorende “drill” en daarna weer die terugval naar intense rust, wachtend op de volgende aanbeet.
Jasmijn is op zich al een vlotte spontane meid en het is dan ook geen verrassing dat ze het vissen enigszins “duf en saai” vond. De kleuren blauw en groen, daar moest verandering in komen vond zij. Bij wijze van grap heeft ze toen de kleur “roze” bedacht en dat bleek verrassend goed uit te pakken. PiP Fishing, wat staat voor “Pretty In Pink, was op dat moment geboren. Haar kledinglijn werd aangepast en ook haar kunstaas box kreeg een roze vulling. In 2014 heeft ze haar eerste snoek gevangen met een afmeting van 97cm. Tegenwoordig vlogt Jasmijn ook, zowel onder haar eigen naam “Jasmijn van Hulsen” maar ook onder “PiP Fishing”. Echt even een aanrader om je daarop te abonneren. Jasmijn mag tegenwoordig zeker gezien worden als een “trendsetter” want er lopen nu diverse kopieën van deze “Lady in Pink” rond aan de waterkant. Ook heeft ze diverse aanbiedingen gehad van verschillende grote merken maar deze heeft ze allen afgeslagen omdat ze dan waarschijnlijk niet meer haar “eigen ding” kon doen en van haar eigen kleur moest afwijken. Ook bij haar “eigen vent” heeft ze invloed gehad want Siu is overgestapt van een echte zeevisser naar het sportvissen. In 2016 is Jasmijn gestart met haar webshops: Weebass Pro Shop en Cinnetic Pro Shop.

Een leuke Vlog van PiP Fishing
In 2016 was Siu nog een Prostaff bij Ultracast doch hechtte hij zelf weinig belang aan deze titel. In het buitenland zijn de Prostaffers goed betaalde personages die invloed hebben op zowel het product als de marketingzijde maar in ons “kleine kikkerlandje” daarentegen is de Prostaffer een “erebaantje” en betekent gewoon testvisser. Dit Prostaffen deed hij samen met Mehmet Buyukyilmaz maar na een korte periode heeft Siu het importeur schap van Weebass Benelux-Europe op zich genomen. Mehmet en Siu zijn tegenwoordig nog steeds hele goeie vrienden en de competitieve strijd zien we nog vaak terug op hun Facebooksites.

Dan wordt het toch eens tijd om over het merk “Weebass” te gaan schrijven. Weebass is een Thais hengelsport merk met het hoofdkantoor in Bangkok. Het kantoor van “Weebass Benelux-Benelux” is gevestigd in Zeewolde en dit is tevens de groothandel.
Toch verschillen de beide vestigingen van elkaar want de Europese markt vraagt een ander product dan de Thaise markt. In Nederland heeft Weebass Benelux-Europe als Prostaff Rik Sieben en uiteraard Siu zelf die beide alle materialen uitvoerig testen op kwaliteit, functionaliteit en stevigheid. Het doel is om het merk weg te zetten binnen de lijn van de high-end merken in de hengelsport maar ook ervaringen van gewone sportvissers zijn belangrijk en worden meegenomen in het productieproces.
Zelf ervaarde ik dat met de “weebass Extreme” die ik gekocht had voor mijn vrouw, ik vermeldde dat de hengelgreep net iets te kort was voor de Europese man om goed tegenwicht te kunnen bieden, voor vrouwen is hij echter perfect en bovendien “pink” van kleur, hoe grappig. Ik sprak hierover met Siu en kreeg te horen, naar aanleiding van mijn verhaal, dat hij een langere, blauwe versie van deze extreem sterke maar ook ultra lichte stok liet vervaardigen. Dan kun je terecht zeggen dat je als consument serieus genomen wordt. Inmiddels ben ik zelf de trotse bezitter van 2 van deze hengels en daar zal het zeker niet bij blijven.
Jasmijn is, door Siu, in deze setting als een ware “marketingtool” naar voren geschoven en is ambassadrice voor Weebass Benelux-Europe. Dat het stel de intentie heeft om de Nederlandse markt te veroveren blijkt wel uit de inzet die ze tonen. Beide gebruiken de “social media” en bespelen deze marketingtool alsof het een tweede natuur is, daarnaast is er een productkennis aanwezig die door menig doorgewinterd visser niet betwist kan worden. Het uiteindelijke doel is een high-end product te leveren met een concurrerende prijs/kwaliteit verhouding en bovendien een uniek design welke geschikt is voor de Nederlandse markt. De vraag van de consument staat daarbij hoog in het vaandel en deze wordt dan ook zeer serieus genomen.
Bent u nou hengelsport leverancier en nieuwsgierig geworden naar aanleiding van dit verhaal? Neem gerust contact op met Weebass Benelux, de ontvangst zal u verbazen.
Zelf heb ik dit interview ervaren als een uitzonderlijk leuke middag, nimmer eerder heb ik zo een spontane ontvangst gevoeld met zoveel openheid en het is dan ook een eer om deze reportage te mogen schrijven. Uiteraard heb ik meer informatie gekregen dan relevant voor dit artikel, en dat van voor mij toch enigszins vreemde mensen. Na zo’n dag met die twee en de kinderen kun je niet anders als ze in je hart sluiten.
Ik ben er in ieder geval zeker van dat het merk Weebass de Nederlandse markt gaat veroveren, hoe kan het ook anders met twee zo gedreven mensen.
Auteur: E.S. Touwen
© Sportvis Media

