
Personal Branding In de hengelsport
Johan Struwe


Voor wie is dit whitepaper?
Dit whitepaper is bedoeld voor iedereen die professioneel actief is, of dat wil worden binnen de (Nederlandse) hengelsportsector. Of je nu als prostaffer actief wilt worden, wilt gaan gidsen, of wellicht een fysieke, dan wel online winkel hebt; Het is juist in deze tijd enorm belangrijk om aan Personal Branding te doen. Mensen doen immers zaken met mensen, dus door jezelf op een positieve en consistente manier als “merk” te profileren, zal je een enorme voorsprong hebben op de gene die dat nalaat.
In dit whitepaper probeer ik je handvatten te geven om een strategie te bepalen, te implementeren en vol te houden, zonder daarbij de fouten te maken die ik zelf in het begin gemaakt heb. Het kost namelijk enorm veel tijd en energie om opgelopen reputatieschade weer te herstellen!
Uiteraard is een juiste aanpak hierin altijd maatwerk, en zal je zelf moeten bepalen welke vorm van content het beste bij jou past. Maar met de tips uit dit whitepaper heb je in elk geval een fundament om jouw persoonlijke strategie op vorm te geven.
Waarom wil ik je helpen?
De Nederlandse hengelsportsector biedt een enorm potentieel voor gedreven ondernemers hierin, en heeft het tevens in zich om een enorme groei in professionaliteit en relevantie door te maken. Door een groei in professionaliteit kunnen we zo samen een sector creëren die zichzelf beter kan weren tegen de bedreigingen van buitenaf, zoals politieke dwalingen en overbevissing.
Met onze overdaad aan eersteklas viswater is er nog zoveel ruimte voor initiatieven dat er van enige concurrentie geen enkele sprake is. En aangezien er nog geen enkel document beschikbaar is dat deze stof specifiek voor onze sector behandelt, heb ik het maar gedaan..
In dit whitepaper ga ik je alle kennis meegeven die ik in mijn ruim twee jaar als professional in deze sector heb opgedaan, inclusief de blunders. Die waren er namelijk ook genoeg! Door deze te vermijden bewijs je jezelf een enorme dienst!
Door op een optimistische en positieve manier aan jezelf als merk te werken, draag je persoonlijk bij aan een groei in relevantie en impact van de Nederlandse hengelsport, en creëer je voor jezelf de juiste randvoorwaarden om je doel binnen deze sector te bereiken, zonder daarbij enige concessies te doen aan je eigen kernwaarden.
Waarom zou je naar me luisteren?
Na mijn hartinfarct twee en een half jaar geleden, veroorzaakt door de stress van een baan die ik vanuit mijn tenen haatte, heb ik mezelf voorgenomen om nooit meer werk te doen waar ik niet helemaal achter stond. Het vissen op roofvis was altijd al een zeer geliefde hobby van me, en toen mijn coach opperde om hier een verdienmodel aan te hangen, was ik eerst nog terughoudend. Het zou immers wellicht afbreuk doen aan het plezier van mijn hobby!
Nu, ruim twee jaar verder ben ik één van de succesvolste visgidsen van Nederland, met een volle agenda en veel terugkerende gasten. Daarnaast publiceer ik content op alle mogelijke online platforms, en binnenkort ook in magazines. In slechts twee jaar tijd heb ik een plekje weten te veroveren in een best drukke markt, gedomineerd door grote namen met jarenlange ervaring in het vak, en personal branding is daarin de bepalende factor geweest
Voorgaande is allesbehalve arrogant bedoeld, integendeel! Wat ik hiermee wil zeggen is dat het proactief werken aan mijn persoonlijke merk juist vreugde en plezier heeft gebracht, en dat er van het plezier van de hobby niets verloren is gegaan! En dat is de clou van dit hele whitepaper: Blijf dicht bij jezelf, en blijf plezier houden in wat je doet!
Wat gaan we behandelen? Online:
- Bepaling kernwaarden en strategie
- Inleiding social media
- Omnichannel strategie en online aanwezigheid
- Content creatie
- Welke content op welk medium?
- Do’s en dont’s op social media
- Investeren in betaalde content
- De eigen website als thuishonk
- Zoekmachine optimalisatie en analyse
Offline:
- Initiatief nemen
- Netwerken
- Offline aanwezigheid

Bepaling kernwaarden en strategie
Het allerbelangrijkste is natuurlijk het vooraf bepalen wat jouw kernwaarden zijn; wat wil je van jezelf laten zien, en welke boodschap wil je je volgers meegeven? Dit is echt de hoeksteen van je personal branding, en dit is de allerbelangrijkste overweging van je hele traject!
Wil je expertise uitstralen, dan is het natuurlijk belangrijk dat je die expertise ook daadwerkelijk hebt. Heb je die nog niet, dan is het een mooi alternatief om juist de weg naar die expertise te documenteren. Juist door je kwetsbaar op te stellen wek je de sympathie van je volgers, en heb je toch genoeg stof ter beschikking om content te maken.
Een goed voorbeeld hiervan zijn de blogs die ik op mijn eigen website publiceer. Deze blogs gaan eigenlijk nooit over puur vistechnische zaken, maar meer over mijn reis naar mijn uiteindelijke doel, en de twijfels, onzekerheden en tegenslagen die ik hierin tegenkom. In deze blogs geef ik de lezer als het ware een inkijkje in mijn persoonlijke ontwikkeling, en dit wordt dan ook erg gewaardeerd. Uiteraard kan voor jou een compleet andere invalshoek weer geschikter zijn. Bepaal dit goed voor jezelf, en bouw je strategie om deze kernwaarden heen.
Werk ook met steekwoorden: Dit zijn prachtige hulpmiddelen om je content mee te maken. Schrijf ze voor jezelf op, en zorg daarmee voor een universele boodschap die jouw kernwaarden volledig vertegenwoordigt.
Steekwoorden kunnen bijvoorbeeld zijn: “professional”, “leren om beter te worden”, “waarde creëren” en “expert”. Het is aan jou om geschikte steekwoorden voor jezelf te bepalen.
Inleiding Social Media
Personal Branding was nog nooit zo makkelijk als in deze tijd! Met de opkomst van Social Media hebben we allemaal ons eigen podium, en kunnen we duizenden mensen tegelijk bereiken om onze boodschap voor het voetlicht te brengen. En allemaal nog (zo goed als) gratis ook!
Stel je eens voor: In mijn jeugd moest je, wanneer je iets wereldkundig wilde maken je toevlucht nemen tot krantenadvertenties, radioreclame, of wanneer er flink budget beschikbaar was, TV-reclame. Allemaal erg kostbaar, statisch en vooral eenrichtingsverkeer.
Juist de nieuwe constellatie van Social Media maakt het mogelijk om niet alleen vrijwel kosteloos je boodschap wereldkundig te maken; ook is er ruimte voor een dialoog. Echt een enorme gamechanger van de eenentwintigste eeuw! Maar juist die mogelijkheid van dialoog kan ook tegen je werken, wanneer je je eigen gedragsregels niet goed toepast. Ik ben daar helaas ervaringsdeskundige in, en in de volgende alinea’s ga ik je proberen te weerhouden van dergelijke fouten. Reputatie komt immers te voet, en gaat te paard!
Wanneer je de verschillende social mediakanalen goed benut, en daarop de voor dat kanaal juiste content plaatst, werk je snel aan je persoonlijke merk, zonder dat je te maken hebt met hoge advertentiekosten, en ben je altijd in staat tot interactie met je volgers.
Omnichannel Strategie
Wanneer je echt wilt knallen op internet, dien je aanwezig te zijn op zoveel mogelijk kanalen. Elk kanaal heeft immers zijn eigen doelgroep, die ook niet altijd op andere kanalen aanwezig is. Zo is Instagram vaak wat internationaler georiënteerd dan Facebook, wat toch een soort uit zijn krachten gegroeid familiealbum is. Beide kanalen hebben hun eigen dynamiek, fans en users.
Wanneer je handig bent met video-editing is YouTube natuurlijk dé manier om je content in de kijker te spelen, en ik geloof echt dat dit één van de krachtigste personal brandingtools is die er momenteel voor handen is! De huidige generatie is bijzonder visueel ingesteld, en neemt niet altijd meer de tijd voor textuele content, zoals blogs, artikelen of een whitepaper zoals dit.
LinkedIn is voornamelijk bedoeld voor zakelijke interactie. En daar is de toon op het medium ook naar: Veel zakelijke artikelen, en uitwisseling van vacatures. Wanneer je een zakelijke dienst aanbiedt, zoals gidsen of hengelsportartikelen, is LinkedIn zeker een goed kanaal om content te delen! Let er wel op dat de activiteit op LinkedIn vooral overdag op doordeweekse dagen is, terwijl de andere platforms meer activiteit in de avonduren en weekenden hebben! Iets om rekening mee te houden in je contentplanning!
Op alle kanalen is het in elk geval wel zaak om geregeld content te plaatsen. Door het algoritme dat men gebruikt om de gebruiker content voor te schotelen, zien niet alle gebruikers al jouw content, dus het loont om meerdere posts per dag te plaatsen, op alle kanalen.
Welke content op welk kanaal?
Erg belangrijk is het kiezen van de juiste content voor het juiste kanaal. Een textueel ingesteld kanaal als LinkedIn of Facebook vergt weer een heel andere benadering dan een visueel ingesteld kanaal als YouTube en Instagram. Overigens is Facebook ook weer een vreemde eend in de bijt, aangezien dit platform zowel tekst, foto’s als video ondersteunt. Let er op dat je video’s direct via Facebook uploadt, want bij gereposte YouTubfilmpjes zal het algoritme van Facebook deze achterstellen in de feed ten opzichte van direct geplaatste video’s. Als echter je doel is om meer traffic naar je YouTubekanaal te trekken is dit natuurlijk wél een optie.
LinkedIn is niet echt geschikt om lukraak visfoto’s te plaatsen. Hier verwacht men in elk geval een textuele, zakelijke context. Denk hier dus goed over na. Wil je een dienst verkopen, of een product? Dan is het handig als je dit ook in de beschrijving meldt. Instagram is dan eigenlijk weer het andere uiterste: Hier gaat het voornamelijk om de foto, en is de tekst slechts complementair. Zelf ben ik momenteel aan het experimenteren (splittesten) met uitgebreidere teksten op Instagram, maar ik zie nog geen betere resultaten ten opzichte van “kale” foto’s.
Helemaal leuk is het om op het ene platform in je posts door te verwijzen naar het andere. Dit levert je vaak snel nieuwe volgers op, aangezien mensen dan ook op je andere activiteiten geattendeerd worden.
Over de hoeveelheid content die je dient te plaatsen kunnen we nog wel een whitepaper volschrijven! Vaak wordt gedacht dat teveel content mensen afschrikt, maar vergeet niet dat door de verschillende algoritmes van de diverse platformen niet iedereen constant jouw content ziet. Vaker posten loont dus, want hoe vaker men je ziet voorbijkomen, hoe meer “top-of-mind” je bij je gekozen doelgroep bent!


Do’s en dont’s op Social Media
Hier komen we op een hoofdstuk waar ik zelf een aantal keer gruwelijk mee op mijn platte muil ben gegaan, dus hoedt je voor de fouten die ik zelf gemaakt heb, en die ik hier in deze alinea behandel.
Allereerst is positiviteit het allerbelangrijkste dat er is! Niemand zit te wachten op geklaag, gezeur en het leggen van verantwoordelijkheden bij anderen. Dat betekent niet dat je niets over een wat mindere dag, een verspeelde vis of andere tegenslag moet posten, integendeel! Blijf echter positief en neem zelf verantwoordelijkheid voor eventueel falen. Word geen figuur die bekend staat om zijn of haar negativiteit, want dan verlies je geheid de gun-factor! Er zij al voorbeelden genoeg van dat soort types, en daar wil je echt niet bij horen. Spreek nooit slecht over anderen, dat is echt een reputatiekiller eerste klas, waar je je snel onpopulair mee maakt. Het is sowieso ook een enorm zwaktebod om jezelf ten opzichte van anderen te profileren. Ga uit van je eigen kracht, assets en vaardigheden. Dat maakt je online onkwetsbaar!
Wanneer je bijvoorbeeld een samenwerking als prostaffer ambieert, vorm je content dan ook zo dat je in die hoedanigheid zal worden opgemerkt. Deel dus actief kennis, en plaats niet alleen maar foto’s van mooie vissen. Je volgers horen graag van je hoe je die vis hebt gevangen, en dan niet alleen het merk kunstaas. Je hoeft natuurlijk niet gelijk je topstekken te delen, maar wat info over de weersomstandigheden, de diepte en de presentatie wordt vaak hogelijk gewaardeerd. Kennis delen zonder tegenprestatie is echt een hele krachtige manier om jezelf op een positieve manier te profileren!
Heb je iets te verkopen, zoals een product of dienst, dan is het raadzaam om gewoon wat uitleg over dit product of deze
dienst te geven, zonder gelijk te pushen naar een verkoop. Zo behoud je je geloofwaardigheid, en hebben je volgers niet het idee om in een constante sales funnel te zitten als ze je profiel bezoeken. Om de zoveel posts een verkoop is natuurlijk prima, dat is immers je business. Vergeet in elk geval niet om veel kennis gratis weg te geven; dat is een investering die zich vroeg of laat uitbetaalt!
Blijf weg van allerlei onzindiscussies over onthaakmatten, lipgrippen, beroepsvisserij en waar men zich verder wel niet druk om maakt online. Je wint er helemaal niets mee om aan zo’n discussie deel te nemen, en het levert alleen maar negativiteit op. En daar zit je niet op te wachten.. Sowieso zijn al die Facebookgroepen waar zich dit soort discussies ontspinnen geheel waardeloos voor je personal branding. Het zijn immers vaak besloten clubjes, dus veel bereik haal je er niet uit. Iets om over na te denken!
Betaalde content, doen of niet?
Zowel Facebook, Instagram als LinkedIn bieden de mogelijkheid om betaalde content te plaatsen. Het kan dan om een gepromoot bericht of een gesponsorde post gaan. Voor een relatief klein bedrag vergroot je je bereik dan enorm, aangezien het algoritme betaalde content voorrang geeft op organische content. Dat het werkt is een ding dat zeker is! Maar bedenk jezelf wel wat je met je post wil bereiken. Het is namelijk zonde om te investeren in een gesponsorde post zonder zicht op opbrengst (ROI, return on investment).
Zelf doe ik zo’n vijf maal per jaar een betaald bericht uitgaan (nu nog alleen op Facebook, later ook op Instagram). Het gaat dan vaak om een foto van een bijzondere vangst, zoals een metersnoek of grote snoekbaars. In die post zet ik altijd een zogenaamde Call to Action, waarin ik mensen naar de boekingsknop op mijn website stuur. Ik geef aan één zo’n post altijd 50 euro uit, en in de praktijk levert zo’n post me gemiddeld vier concrete boekingen voor een gidsdag op. Een hele beste ROI dus!
Nu scheelt het dat ikzelf een high-end dienst lever, waardoor de initiële investering veel omzet oplevert. Wanneer jouw dienst een kleinere marge heeft, is het raadzaam om het bestede bedrag daaraan aan te passen.
Bepaal in elk geval heel goed wat je doelgroep voor je betaalde content wordt! Facebook is hier overigens zeer behulpzaam in, want je kunt je doelgroep zeer gedetailleerd specificeren. Echt zeer handig om van hun uitgebreide ervaring in specifieke targeting gebruik te maken, en op deze manier kun je echt aan precisiemarketing doen.
De eigen website als vaste thuisbasis
Ondanks alle geweldige kansen die social media bieden om snel grote groepen te bereiken, en deze ook specifiek op doelgroep te (re-) targetten, blijf ik er zelf van overtuigd dat mijn eigen website altijd het epicentrum van mijn marketingactiviteiten moet blijven. Daarom download je deze whitepaper ook vanaf een beveiligd gedeelte van mijn eigen site, en niet van een ftp-server als Google Docs of iets dergelijks. Nu levert deze whitepaper weer een boel traffic naar mijn website op, en dat vindt Google erg leuk (Komen we later op terug!). Ik zie mijn website echt als mijn ultieme sales funnel, en ik meet dagelijks de conversies via de daarvoor bestemde tools.
Daarnaast ben je met een zelf gehoste website altijd zeker van een platform. Want wie belooft me dat Facebook over vijf jaar nog bestaat? We hebben met de teloorgang van Hyves allemaal kunnen zien dat sociale netwerken niet het eeuwige leven hebben. En als dat dan je enige verzamelplaats van content is, gaat al je werk derhalve verloren. Met een eigen website vermijd je een dergelijk scenario. Daarnaast ben je ook niet afhankelijk van de algoritmes van externe partijen. What you see is what you get!
Via een provider als TransIP of Stratos heb je in een mum van tijd je eigen domein geclaimd, en met CMS systemen als WordPress is het bouwen en beheren van je website een fluitje van een cent, waarbij WordPress ook nog eens geautomatiseerde SEO biedt. Ook mijn eigen website (www.visgidsbiesbosch.nl) is in WordPress zelf gebouwd, en heeft mij behalve de investering in uren en de (verwaarloosbare) kosten voor domeinnaamregistratie en hosting niets gekost, ondanks dat er een best wel professioneel ogende site staat, inclusief wat “sneaky” beïnvloedingstechnieken om mensen te sturen naar een boeking. Ik begrijp dan ook niet dat sommige collega-
professionals zich geheel focussen op social media, en er geen eigen site op nahouden. Dat is echt een strategie die is gebaseerd op drijfzand in mijn ogen!
Daarnaast ben je met een eigen website heel goed in staat om traffic naar, en gedrag op je site te monitoren door middel van het uitstekende en gratis programma Google Analytics, en kun je je site eenvoudig optimaliseren voor een betere vindbaarheid door Google Keyword Search in AdWords. Hier gaan we in het volgende hoofdstuk wat dieper op in.
En vergeet ook niet dat je met een eigen website je content geheel in eigen hand hebt. Sommige social mediakanalen hanteren redelijk bizarre richtlijnen qua wat wordt geaccepteerd aan content, en hoewel dat voor de hengelsport an sich natuurlijk wat minder van toepassing is, is dat wel een factor om rekening mee te houden. Daarnaast loop je altijd het risico dat mensen bepaalde content rapporteren als ongepast, hetgeen vaak verwijdering van het platform oplevert.
Kortom; een eigen website is waarschijnlijk de beste investering die je kunt doen in je personal brandingstrategie!
Search Engine Optimalisation (SEO)
Hier duiken we noodgedwongen toch even iets dieper de techniek in, want voor mij is SEO echt een enorme gamechanger geweest in mijn onderneming. Zonder SEO en de daarbij horende contentstrategie had ik nooit gekomen waar ik nu ben, en ik ben achteraf ontzettend blij dat ik de flinke kennisinvestering heb gedaan om me dit vakgebied snel en grondig eigen te maken!
Wanneer je een WordPress site hebt, is veel van het werk op dit vlak al gedaan, maar is het wél zaak dan de juiste permalinks te gebruiken (hier gaan we verder in deze whitepaper niet op in). Verstandig is om hier toch heel veel aandacht aan te besteden, en hiervoor zijn twee belangrijke –en gratis- tools voor handen op het wereldwijde web:
Allereerst de eersteklas monitoringtool Google Analytics. Dit is echt een fantastisch programma om alles wat er maar op je website gebeurt te meten en te interpreteren. Van het aantal bezoekers tot aan de woonplaats van deze bezoekers, en alles er tussenin, wordt in heldere rapportages weergegeven. Zelf kan ik echt urenlang achter mijn MacBook zitten om de gegenereerde data te analyseren, en dit levert me zeer waardevolle inzichten op! Zo weet ik nu dat er een piekbezoek is wanneer ik een blog plaats (elke vrijdagochtend). Zo’n blogpost levert me vele honderden bezoekers op een dag op, en dat blijkt dus een prima manier om traffic naar de website te genereren!
Daarnaast biedt Google ook de Keyword Search tool aan via de applicatie van AdWords. Deze applicatie is eigenlijk bedoeld om op Google te adverteren, maar biedt ook geweldige mogelijkheden om je content aan te passen aan de populaire zoektermen op dat moment. Voer een zoekwoord in, en je krijgt precies het zoekvolume (aantal maal gezocht op Google), en de relevantie van het
zoekwoord te zien. Met deze gegevens kun je je content dus zo aanpassen, dat deze sneller wordt gevonden door je doelgroep. Zelf pas ik vrijwel dagelijks de teksten op mijn website hierop aan, en ook met het opstellen van mijn blogs hou ik rekening met deze zoekwoorden terwijl ik het verhaal van die dag opstel. De kunst is om nog wel “voor de lezer” te blijven schrijven, en niet voor de zoekmachines. Soms kom ik wel eens websites tegen waarin keywords tot vervelens toe terugkomen, en ik haak dan gelijk af!
Wat die blogs betreft nog eens wat: Google indexeert ook als er op je website wat verandert, en waardeert dat met een hogere ranking. Met elke blogpost komt er weer nieuwe content op de site te staan, die ook nog eens heel goed wordt bekeken omdat ik de blogposts ook op Facebook en LinkedIn deel. Daar smult Google van! Het levert me geweldige posities in Google op op de keywords waarop ik wil worden gevonden! In de praktijk sta ik op alle zoektermen die ik belangrijk vind op de eerste pagina in Google, en vaak ook nog op de top-drie organische resultaten. En dat is best een mooi resultaat in twee jaar tijd!
Kortom; als je echt next level wil gaan in je personal branding is het verstandig om jezelf hier echt in te ontwikkelen! Gelukkig bieden zowel Google Analytics als Google Keyword Search uitstekende tutorials hiervoor in het helpmenu. Verdiep je er eens een paar avonden in, en je zult merken wat een effect dit op je online vindbaarheid heeft.
Offline, nog steeds belangrijk!
In al het internetgeweld zouden we bijna vergeten hoe belangrijk het “ouderwetse” offline contact nog steeds is! Vaak zie ik dat die kant van personal branding nogal wordt verwaarloosd, en dat is zonde! Face-to-facecontact is onvervangbaar in elke relatie, of dat nu met klanten, sponsoren of fans is.
De belangrijkste tip die ik je op dit gebied kan meegeven is: Laat je zien!
Zelf rij ik stad en land af om mensen waar ik in welk opzicht dan ook zaken mee doe face-to-face te ontmoeten. Of het nou mijn sponsor is, de beheerder van het platform waarop ik zelf adverteer of gewoon een goede collega waar ik even een bak koffie mee drink; ik zorg dat ik er ben. Persoonlijk, en op tijd. Dat is echt niet online op te lossen.
Wees ook niet bang om zélf potentiele sponsoren te benaderen. De tijd dat je daarvoor moest worden gevraagd ligt al lang achter ons. Dat is echt zure praat van ouwe mannen! Proactiviteit wordt tegenwoordig juist gewaardeerd, maar zorg wél dat je een goed verhaal hebt over de meerwaarde die je de eventuele sponsor kunt bieden. En het vangen van vissen alleen volstaat daarvoor dus niet. Ga in op de exposure die je een merk kan bieden, stel doelen en committeer jezelf aan je afspraken. Ook als het wat minder loopt.
Sowieso is het belangrijk om al je afspraken na te komen, en op tijd aanwezig te zijn als je een afspraak hebt. Dit zijn belangrijke waarden voor sponsoren, en daar zul je je aan moeten confirmeren om succesvol te zijn in een markt waarin er meer vraag dan aanbod is.
Kort gezegd: Laat je zien, wees overal en hou je aan afspraken.
Epiloog
Ik hoop je met deze whitepaper een eerste aanzet te hebben gegeven om je personal branding in de hengelsportsector naar een hoger niveau te tillen.
Mocht je eens behoefte hebben om hier eens aan boord over van gedachten te wisselen tijdens een leuke visdag, reserveer dan snel je plek!
Auteur: Johan Struwe
