Project Description

Zaterdag 20 oktober 2018, het was een mooie maar half bewolkte dag, een geweldig moment om af te reizen naar IJmuiden voor onze reportage bij Visling.nl. We waren ruim op tijd, de inloop was rond 18.30 en we waren er al om 16.00 uur. Eerst zijn we nog even een bakje kibbeling met een koffie gaan nuttigen bij de eerste beste vishandel om de rammelende buiken wat stil te krijgen. In de buurt van het havenhoofd was een off-road gebeuren bezig en hebben daar nog even de drones in de lucht gegooid en wat gefilmd, misschien konden we dat meenemen in onze reportage.

Na het vliegen hebben we nog een koffie gepakt en zijn toen doorgereden naar Visling.nl, gevestigd op de Halkade 62 te IJmuiden. Na met iedereen kennis te hebben gemaakt en vol goede moed gingen we onze apparatuur uitpakken en opstarten. Nou, dat had wel even wat voeten in de aarde en gelukkig zijn we niet voor één gat te vangen want 2 van onze camera’s weigerden dienst terwijl we ze in de middag nog uitvoerig hadden getest. Met onze backup apparatuur hebben we toch nog een goeie reportage kunnen maken.

De groep die deze avond bijeen was waren allen vrijwilligers die Visling.nl al enkele jaren ondersteunen

Nadat iedereen was voorzien van koffie kwam er een korte voorstelronde om zo het ijs te breken.

Aanwezig waren:

 • Willem Ooms
 • Yvonne Ooms
 • Reier Groot
 • Dirk Jan Dekker
 • Cor Juffermans
 • Dolf Rijs
 • Ben Prins
 • Peter Damen
 • Michel Gouda
 • Sandra Gouda
 • Ria Willems
 • John Willems

De sfeer zat er al aardig snel in. Tijdens de voorstelronde was iedereen druk met elkaar in gesprek en zoals gewoonlijk deden de wildste verhalen al snel de ronde wat resulteerde in een uitbundig lachen. Even later riep John Willems de groep bij elkaar en werd het startsein gegeven voor een leuke snijsessie (lees fileren). Iedereen werd rond de tafel gepositioneerd en de messen werden uitgedeeld. De Makrelen werden binnengebracht en omgekeerd boven de tafel zodat iedereen zijn eigen visje had.  Na deze handeling werd er eerst een demonstratie gegeven door “De Meester” die met een vloeiende beweging een filet van de Makreel afsneed, de vis werd omgedraaid en ook deze kant was met één vloeiende handeling gefileerd. Hetgeen wat overbleef was de graad waar je gewoon doorheen kon kijken. Na de demonstratie nam onze cameraman John Willems apart om de fileer sessie nog eens in close-up te filmen voor demonstratie doeleinden.

Dat het allemaal niet zo eenvoudig is als we bij John zijn demonstratie zagen bleek later toen de cursisten zelf aan de slag mochten.  Gelukkig was Michel Gouda aanwezig om de cursisten te ondersteunen. Deze heeft ook een ruime ervaring met het fileren van vis en staat sinds kort John bij in zijn cursussen. Aan het einde van de Makreel Sessie had toch iedereen het aardig onder de knie en gaan de credits naar Michel die met veel geduld en duidelijke uitleg de deelnemers naar de next level heeft gebracht.

Het werd tijd voor een kopje koffie en uitwisselen van ervaringen.

Na de pauze was de Wijting aan de beurt.  De vis werd op tafel gezet, John gaf een demonstratie en de deelnemers werden begeleid door Michel Gouda terwijl John weer van de groep werd gescheiden door onze cameraman Reno Dijk. De vis werd op tafel gelegd en met één vloeiende beweging, met het mes, van achter de kop naar de staart over de graad gefileerd. Hoe dit precies in zijn werk gaat zal later duidelijk worden omdat we hier close-up beelden van hebben gemaakt. Na met de Makreel te hebben geoefend was dit voor de deelnemers wel iets makkelijker te doen.

Tijd om eens wat vis te proeven dus gingen de filets in de frituur en zoals eerder was er ook weer wat te drinken.

Dat er genoeg vis aanwezig was voor de deelnemers blijkt wel uit de foto’s

Na het nuttigen van de koffie en bijbehorende versnapering (de visfilets) ging de cursus verder. Het was tijd voor de Schol. Grote Noorse Schollen werden binnen gebracht in een bak en iedereen kreeg weer een vis. John deed wederom zijn demonstratie en Michel begeleide de deelnemers op professionele wijze. Na deze sessie werd de vraag gesteld of er nog iemand een scholletje wilde eten. Niemand had eigenlijk trek want de deelnemers waren gretig op kennis echter Reno en ik waren spelbrekers want wij hadden wel zin in nog zo’n heerlijk vers visje, de frituur moest dus apart voor ons opnieuw worden aangezet.

Na de schol kwam de Gul aan de beurt, een totaal andere wijze van fileren die ook weer nader zal worden belicht in een demonstratie film.

de groep van 20-10-2018

Michel gouda in actie

“De Meester”

Slotconclusie

Er zijn mensen die mij verteld hebben dat mijn reportages een hoog reclame gehalte hebben en dat lijkt misschien ook wel zo. Toch probeer ik altijd te omschrijven hoe ik de avond zelf heb ervaren, eerlijk, oprecht en uit mijn gevoel wat ik op dat moment had. Ik probeer mezelf dan ook in te leven in de deelnemers die op dat moment aanwezig zijn. Het is dan ook niet mijn taak om mensen die iets moois hebben opgezet te gaan bekritiseren hoe het beter kan en sterker nog, ik zou ook niet weten hoe. Sportvis Media beschrijft een beeld en zet dat online.

Dat John Willems ervoor gezorgd heeft dat Visling.nl een leuke, leerzame workshop heeft moge duidelijk zijn, toch is het ook een perfecte gelegenheid voor een leuke doe-avond uit. De sfeer en de onderlinge band die wordt gecreëerd tijdens zo’n workshop staat garant voor een onvergetelijk moment. De verzorging rondom het gebeuren is ronduit top en professionaliteit valt niet over te twisten. Daarnaast is er een enorme kennis en vaardigheid aanwezig. John, tezamen met zijn vrouw en Michel, dragen zorg voor een compleet verzorgde leerzame avond die u niet snel zult vergeten. Wij hebben John, tezamen met zijn vrouw mogen ervaren als 2 zeer ontvankelijke, warme gastvrije persoonlijkheden die een workshop bezoek zeker waard zijn. Daarnaast heeft Michel Gouda, met al zijn geduld en duidelijke uitleg, een grote meerwaarde bij Visling.nl en fileermessen.nl

Onze conclusie? Doen.

Het Team van Sportvis Media gaat binnenkort deze workshop zelf volgen. Waarom? Het is leuk, leerzaam en voornamelijk heel gezellig. Tevens is het zo dat wanneer je vis koopt bij de visboer, je een hoop geld kunt besparen als je zelf kunt fileren.

Het film verslag van VISLING.NL , 20-10-2018